Szkło kryształowe ma w swoim składzie PBo 24%, przez co wyroby z niego wykonane są cięższe od tych, które wykonane są ze zwykłego szkła. Produkty te są bardziej miękkie, dzięki czemu łatwo poddają się zdobieniu przez naszych zdobników. Szkło kryształowe posiada niezwykłą umiejętność rozszczepiania światła, przez co pięknie się mienią wszystkim kolorami tęczy. Przedmioty, które oferujemy wykonywane są w naszej szlifierni od początku do końca ręcznie ze szkła kryształowego. Najszybszym sposobem na sprawdzenie czy kieliszek jest kryształowy należy stuknięcie w jego czarkę, ważne jest żeby w tym czasie kieliszek trzymać za nóżkę, aby nie stłumić dłonią dźwięku.
Dawniej w każdym domu można było spotkać kieliszki kryształowe. Dziś wyroby ze szkła kryształowego są symbolem statusu. Dzieje się tak nie tylko ze względu na wyjątkowe właściwości szkła kryształowego, ale z uwagi na fakt, że umiejętność ręcznego szlifowania kryształów jest dziś rzadką sztuką. Ktokolwiek choć raz pił na przykład wino z kryształowego kieliszka wie że wino smakuje jak drogi i szlachetny trunek.
Często słyszy się, że mycie szkła kryształowego w gorącej wodzie z detergentami niszczy jego powierzchnię. Jest to mit, ponieważ kieliszki kryształowe można myć nawet w zmywarce, bez uszczerbku na ich wyglądzie. Należy jednak uważać, aby układając kolorowe szkło ołowiowe w zmywarce robić to w taki sposób, aby nie rysowały się o siebie poszczególne przedmioty. Jeżeli jednak zależy Państwu na szczególnej opiece nad kryształami, sugeruję myć każdy z osobna w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnych płynów do mycia. Następnie należy opłukać każdy kieliszek i pozostawić do wyschnięcia. Jeżeli na powierzchni szkła zostały smugi należy do czaszki kieliszka wpuścić parę z dzióbka czajnika i wypolerować szkło miękką szmatką, nie pozostawiającą smechów. Karafki i wąskie wazony możemy umyć wrzucając do środka naczynia ziarenka ryżu i zalewając je ciepłą wodą. Następnie kręcimy szkłem i myjemy pod bieżącą wodą. Częstym problemem jest suszenie takich naczyń, mimo iż pozbyliśmy się większości wody nadal pozostaje zaparowany. Proponuję wsadzić do wewnątrz pasek białej bibuły, tak aby jego część wystawała na zewnątrz. Bibuła ściągnie resztki wody, nie zostawiając zacieków wewnątrz naczynia.
Ogólna zasada jest taka, że kieliszki ustawiamy w kolejności w jakiej będziemy serwować alkohole. Zaczynamy od tych, których używać będziemy na końcu idąc w zewnętrzną stronę, gdzie ustawiamy kieliszki odpowiednie dla pierwszego podawanego alkoholu. Kieliszki ustawiamy przed talerzem lekko ukośnie w stosunku do krawędzi stołu. Zazwyczaj zaczynamy od najsłabszych trunków kończąc na tych, których zawartość alkoholu jest najwyższa, dlatego najbliżej talerza powinien znajdować się kieliszek do wódki, następnie do likieru, kieliszek do wina białego, kolejno do wina czerwonego, kieliszek do wody i kończymy na kieliszku do szampana.
Poniżej przedstawiamy zasady doboru kieliszków do konkretnych alkoholi. Oczywiście są to tylko sugestie. Tak naprawdę to Państwo decydują w jakich kieliszkach piją alkohol i jak skompletują Państwo swoją zastawę. My osobiście wybieramy dla siebie kieliszki na które aktualnie mamy ochotę, a nie takie jakich wymaga etykieta.
Kieliszki do szampana i win musujących
Powinny być wysokie i smukłe, aby można było podziwiać drogę bąbelków ku górze. Długa nóżka pozwala nam złapać kieliszek w taki sposób, aby nie ogrzewać dłonią trunku. Nie powinno się podawać win musujących i szampana w szerokich czarkach typowych dla okresu międzywojennego, nie tylko ze względów estetycznych ale i praktycznych. Kieliszków tych tuż przed podaniem nie powinno się myć i czyścić, ponieważ szampan musuje po zetknięciu się tego trunku z odrobiną kurzu.
Kieliszki do wody
Powinny być największymi kieliszkami wśród naszej kolekcji, mogą być zarówno zwężane jak i rozchylone.
Kieliszki do wina czerwonego
Młode wina powinno się podawać w kieliszkach okrągłych i niezbyt dużych. Do starszych, szlachetnych win można podawać kieliszek zarówno zwężany jak i rozchylony, ważne aby był duży, dzięki czemu wino dobrze się napowietrzy i uwolni swój aromat. Niektórzy somalierzy uważają, że wina ze szczepów cabernet sauvigon, cabernet franc, merlot, petit verdot należy podawać w kieliszkach zwężających się ku górze, zaś wina ze szczepu pinot noir w kieliszka rozchylonych.
Należy pamiętać, że kieliszek do wina wypełniamy maksymalnie do 1/3 jego objętości.
Kieliszki do wina białego i różowego
Do wina białego wytrawnego najlepiej pasuje kieliszek zwężający się ku górze, jeżeli jednak m ono wyższą zawartość alkoholu niż standardowe wino należy go podać w kieliszku rozchylonym tak jak wina słodkie. Kieliszek napełniamy nie więcej niż do połowy objętości.
Kieliszki do likieru i nalewek
Kształt kieliszka zależy od gęstości likieru, który podajemy zawsze powinny być jednak na nóżce. Im likier zawiera więcej alkoholu i jest mniej gęsty tym kieliszki powinny być węższe. Likiery takie jak advocat podajemy w kieliszkach przypominających kształtem kieliszek do Martini.
Kieliszki do wódki
Mogą być na nóżce lub bez niej. W tych drugich podajemy tylko czyste wódki, zaś w kieliszkach na nóżce możemy podawać wódki smakowe. Wielkość kieliszków wymusza na nas szybkie spożywanie znajdującego się w nim trunku, aby nie zdążył się on zagrzać od temperatury panującej w otoczeniu.
Kieliszki do brandy i koniaku
Kieliszki powinny być dość duże, pękate i zwężające się ku górze, o krótkiej nóżce. Kieliszek trzymamy za czarkę, ponieważ te alkohole lubią być ogrzewane, aby stopniowo uwalniać swój aromat. Kieliszek napełniamy bardzo małą ilością alkoholu, nigdy nie więcej niż 1/5 objętości.
Szklanki do whisky
Mogą być kwadratowe, ale najbardziej eleganckie są te o kształcie walca o grubym dnie.